Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου: Μονάδα επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) για την εξυπηρέτηση του Δυτικού Τομέα της ΠΚΜ στην οποία εντάσσονται η 2η και η 3η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) Δυτικού Τομέα ΠΕ Θεσ/νίκη»

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ στην ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ στο ΤΙΤΑΝ

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Θεσσαλονίκη 8/2/21

Ενημερώνουμε όλα τα μέλη των 130 συλλόγων- σωματείων- φορέων που συμμετέχουν στην «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»,  όλους τους συμπολίτες μας.

Την Παρασκευή 5.2.2021 πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια , η 2η Συνεδρίαση Επιτροπής Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Αγροτικής Οικονομίας, με θέμα: «Γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου: Μονάδα επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) για την εξυπηρέτηση του Δυτικού Τομέα της ΠΚΜ στην οποία εντάσσονται η 2η και η 3η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) Δυτικού Τομέα ΠΕ Θεσ/νίκη»

Το συντονιστικό μας, τα σωματεία και οι σύλλογοι που συμμετέχουν στην «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» και εκπροσωπούν χιλιάδες πολίτες,  αν και δεν ειδοποιήθηκε από κανένα αρμόδιο φορέα ή ενδιαφερόμενο , παρακολούθησε την εξέλιξη και σας καταγγέλλει:

Ø Για άλλη μια φορά ένα τόσο σοβαρό θέμα, συζητιέται στην επιτροπή και όχι στην ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου.  Για άλλη μια φορά η διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας υποτιμάει (δεν υπολογίζει) την  ασφυκτική κατάσταση που βιώνουμε κάθε μέρα με την ατμοσφαιρική ρύπανση,  που θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης με την κατασκευή ΜΕΑ για παραγωγή  RDF-SRF και θα φέρει ακόμα πιο κοντά τον καρκίνο στις γειτονιές μας με την καύση αυτών των υλικών στο ΤΙΤΑΝ .

Ø Η διοίκηση (Τζιτζικώστας) της Περιφέρειας δεν μπορούσε να περιμένει ούτε την εκδίκαση του ΣΤΕ στις 17/2/21 (που προσέφυγαν δήμος-φορείς-κάτοικοι της περιοχής Λαγκαδά), βιάστηκε να γνωμοδοτήσει για τη ΜΕΑ,  να στηρίξει  χωρίς καθυστερήσεις,  τον αντιλαϊκό σχεδιασμό της κυβέρνησης και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ø Η διάθεση των προϊόντων της ΜΕΑ, σχεδιάζεται να καλυφθεί από την γενικευμένη, καρκινογόνα καύση απορριμμάτων, με τη μορφή φθηνών «εναλλακτικών» καυσίμων  και  στα καμίνια των τσιμεντοβιομηχανιών, λέγεται ότι θα τροφοδοτεί με 120.000 τόνους RDF-SRF την καρκινογόνα καύση στο ΤΙΤΑΝ.

 

Με τον άνεμο ¨της πολιτικής¨ κόντρα, μέσα στην πανδημία,  διατηρούμε ζωντανό το μέτωπο  απέναντι στην πολιτική που φέρνει τον καρκίνο στις γειτονιές μας και θυσιάζει την υγεία μας για τα κέρδη των λίγων.

Πυκνώνουμε τη συμμετοχή μας στον αγώνα με ακόμα περισσότερο κόσμο, με συντονισμό με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς –συλλόγους -σωματεία, δυναμώνουμε τον αγώνα μας ενισχύοντας το πλαίσιο των δίκαιων αιτημάτων μας. 

Διεκδικούμε:

ü Να πάρει πίσω τώρα η κυβέρνηση την νέα αδειοδότηση καύσης RDF/SRF από τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ.

ü Να σταματήσει τώρα η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών. Να απαλειφθεί από τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η δυνατότητα δημιουργίας μονάδων παραγωγής SRF/RDF

ü Να μην κατασκευαστούν οι ΜΕΑ, με ΣΔΙΤ και τις συγκεκριμένες προβλέψεις για τη λειτουργία τους. Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής, μεταφοράς και επεξεργασίας απορριμμάτων

ü Άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

ü Με ευθύνη της Πολιτείας, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας και με σύσταση εξειδικευμένου φορέα να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες μελέτες με σκοπό την έρευνα της συσσωρευτικής ρύπανσης της περιοχής μας.

ü Να καταρτιστεί άμεσα ολοκληρωμένη εκτίμηση επικινδυνότητας και να διαμορφωθούν ανάλογα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περιοχή μας σε περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα.

ü Να αναβαθμιστούν τεχνικά οι σταθμοί μέτρησης (όλων των ρύπων) της περιοχής και οι μετρήσεις να γίνονται 365 μέρες το χρόνο με άμεση ενημέρωση των κατοίκων. 

ü Οι αρμόδιοι Δήμοι να επαναπροσδιορίσουν τις χρήσεις γης, μέσα στον αστικό ιστό με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του λαού. Bαριά βιομηχανία και μονάδες επεξεργασίας επικινδύνων για την υγεία υλικών, δε χωρούν πια  στα όρια των πόλεων.

ü Άμεσα να προχωρήσει η δημιουργία Κέντρου Υγείας στο δήμο Π. Μελά πλήρως στελεχωμένου και ενταγμένο στο σύστημα υγείας με πρωτεύοντα ρόλο στην πρόληψη και αντίστοιχα να ενισχυθεί το κέντρο υγείας Ευόσμου.

¨συνένοχοι στο φόνο δεν θα γίνουμε¨…

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας- υπερασπιζόμαστε την υγεία μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

116 ΣΎΛΛΟΓΟΙ, ΣΩΜΑΤΕΊΑ, ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΟΓΡΆΦΟΥΝ ΤΟ ΚΕΊΜΕΝΟ, ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΤΟ ΤΙΤΑΝ ΚΑΙ ......ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ

Πρωτοβουλία συλλόγων, σωματείων και πολιτών κατά της καύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης ¨ 116 σύλλογοι λέμε ΟΧΙ και ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ τον ¨ΙΟ της καρκινογόνας καύσης απορριμμάτων¨ στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης - Μην μένεις θεατής ¨ ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Ένας ΝΕΟΣ ΙΟΣ, ήρθε στην πόλη της Θεσσαλονίκης.   Ο ¨ιός της καύσης απορριμμάτων¨ εν μέσω της πανδημίας του COVID -19. Αυτός όμως ο ιός έρχεται να μείνει για πάντα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία μας και το περιβάλλον. Φουράνια και διοξίνες , θα κατακλύσουν τον αέρα της Θεσσαλονίκης και οι πολίτες αφού καταφέρουμε κάποια στιγμή να ορθοποδήσουμε από τον κορονοϊό, θα βρεθούμε μόνιμα με μια αόρατη απειλή που δεν θα μπορέσουμε να την νικήσουμε, αν δεν την ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ! Η ΥΓΕΙΑ μας ΠΑΝΩ   από τα ΚΕΡΔΗ τους! Τι ΣΥΝΕΒΗ λοιπόν; Εν μέσω πανδημίας και με ΑΝΗΘΙΚΟ τρόπο, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ , η κυβέρνηση μέσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος (Υ

ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ-ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ   συλλόγων, σωματείων και φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων RDF – SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης   ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Όπως κάθε Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έτσι και η φετινή, θα συνοδευτεί απ' τις υποκριτικές δηλώσεις ανησυχίας παλιών και τωρινών κυβερνώντων και κάθε λογής παρατρεχάμενων της κυβέρνησης, των τωρινών και μελλοντικών Διοικήσεων της Περιφέρειας και των Δήμων της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Υποκριτικές δηλώσεις, που ενοχοποιούν γενικά και αόριστα την επίδραση του ανθρώπου στη φύση και τη βιομηχανική ανάπτυξη, που προσπαθούν να συσκοτίσουν τον πραγματικό ένοχο, που δεν είναι άλλος από όλες αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, τα ΕΛ.ΠΕ. και άλλες μεγάλες ρυπογόνες βιομηχανίες της περιοχής, που θυσιάζουν την υγεία εργαζομένων και κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της κερδοφορίας τους. Στα χρόνια που πέρασαν η «Πρωτοβουλία» φορέων ενάντια στην καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, πέραν το

Την ανακοίνωση προς το παρόν υπογράφουν οι παρακάτω (ΑΝΟΙΚΤΟ κάλεσμα – Συνεχής ροή)

Την ανακοίνωση προς το παρόν υπογράφουν οι παρακάτω    Ένωση Πολιτών Μετεώρων, Φίλοι του Δάσους (Μετέωρα) Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης, Νίκη Ευκαρπίας Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου Ένωση Γονέων Δήμου Παύλου Μελά, Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Ευκαρπίας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Ευκαρπίας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Ευκαρπίας, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Ευκαρπίας, ΑΣ Ταε κβο ντο Μετεώρων, Πολιτιστικός Σύλλογος Μετέωρων ¨Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος¨ , Ένωση Ποντίων Πολίχνης, Ανεξάρτητη Ομάδα Νέων Π.Ε.Σ. το Δυτικά (Πολίχνη- Ευκαρπία – Σταυρούπολη), Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ανθοκήπων Ευκαρπίας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Σταυρούπολης, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου ΓΕΛ Ωραιοκάστρου, Σύλλογος Γυναικών Ωραιοκάστρου "Η Αρίστη" Σύλλογος Γο